اوج گیری درگیری های جناحی و افشاگری در باره خامنه ای

 

بی بی سی : عطاالله مهاجرانی و دفتر اکبر هاشمی رفسنجانی در روزهای اخیر نکته های تازه ای را در مورد عملکرد و اظهارنظرهای گذشته آیت الله علی خامنه ای فاش کرده اند که نحوه برخورد و نگاه او را به برخی از مهم ترین موضوعات سیاسی و فرهنگی ایران نشان می دهد.

آقای مهاجرانی که از چهره های مخالف دولت ایران و از هوادارن جنبش اعتراضی موسوم به جنبش سبز در خارج از این کشور است، روز جمعه ۲۱ خرداد (۱۱ ژوئن) در اعتراض به فیلمی که تلویزیون ایران اخیرا علیه او پخش کرده بود، یادداشتی در سایت جرس منتشر کرده و در آن آیت الله خامنه ای را مسئول عملکرد سازمان صدا و سیمای ایران خوانده است.

آقای مهاجرانی که در سه سال نخست ریاست جمهوری محمد خاتمی به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد دولت اصلاحات خدمت می کرد، در این یادداشت نوشته است که با پیشنهاد خود آیت الله خامنه ای به عنوان وزیر ارشاد انتخاب شده بود، اما اختلاف او با رهبر ایران از زمانی آغاز شد که آیت الله خامنه ای از او خواست که برخی روزنامه ها، از جمله روزنامه سلام را تعطیل کند، درخواستی که با مقاومت وزیر وقت ارشاد روبرو شد.

به نوشته آقای مهاجرانی، مورد اختلاف بعدی او با آیت الله خامنه ای به ماجرای اهدای جوایز بیست سال ادبیات داستانی باز می گشت که رهبر ایران به وجود نام برخی نویسندگان در فهرست برندگان این جوایز اعتراض کرده و نهایتا مانع از آن شده بود که جایزه "رمان برگزیده بیست سال ادبیات داستانی" به کتاب "مدار صفر درجه" نوشته احمد محمود اهدا شود.

آقای مهاجرانی نوشته است که آیت الله خامنه ای همچنین به رمان "کلیدر" نوشته محمود دولت آبادی "حساس" بوده و در باره نویسندگانی چون سیمین دانشور و منیرو روانی پور ملاحظاتی داشته، اما پس از شنیدن حرف های آقای مهاجرانی از این ملاحظات صرف نظر کرده است.

نویسندگان نزدیک به حکومت ایران و بسیاری از مسئولان فرهنگی جمهوری اسلامی در حال حاضر، نویسندگانی چون آقای دولت آبادی، آقای محمود، خانم دانشور و خانم روانی پور را نویسندگانی سکولار می دانند و به همین دلیل انتشار نوشته های آنها معمولا با مشکل ممیزی رو به رو می شود.

آیت الله خامنه ای از نخستین سال های رهبری اش، نسبت به وجود "تهاجم فرهنگی" علیه جمهوری اسلامی ایران هشدار می داد و از عملکرد دستگاه های فرهنگی ایران در دوران ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی ناراضی بود.

در یادداشت آقای مهاجرانی آمده است: "هیچ گاه نگاه بهت زده و غم آلود احمد محمود را از یاد نمی برم؛ همه هیأت داوران می دانستند که مدار صفر درجه، ستاره جشنواره ادبیات داستانی است".

به نوشته او، آیت الله خامنه ای این رمان را "ضد جنگ" می دانسته و به همین دلیل بر مخالفت خود با اعطای جایزه به آن پافشاری کرده است.

دفتر اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و رئیس مجلس خبرگان رهبری ایران هم روز چهارشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۸۹ در پاسخ به یادداشت یکی از روزنامه های هوادار دولت، نکته های تازه ای در مورد سخنان و کارهای آیت الله خامنه ای فاش کرده بود.

بر این اساس، رهبر ایران در پائیز سال ۱۳۸۵ تلویحا به آقای هاشمی رفسنجانی تکلیف کرده که برای انتخابات دوره چهارم مجلس خبرگان رهبری نامزد شود، اما آقای هاشمی رفسنجانی نامزدی خود را به "عدم دخالت نهادهای غیر مسئول در انتخابات" مشروط دانسته بود.

دفتر آقای هاشمی رفسنجانی می نویسد که آیت الله خامنه ای در پاسخ به این درخواست گفته بود: "این شرایط را فراهم می کنم".

آقای هاشمی رفسنجانی یک سال پیش از آن تاریخ و در پی شکست از محمود احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۴، از "دخالت نامشروع در انتخابات بصورت سازماندهی شده و با استفاده از امکانات نظام" شکایت کرده بود.

در آن زمان مهدی کروبی، رقیب دیگر آقای احمدی نژاد با صراحت بیشتری از دخالت "نیروهای سپاه و بسیج" در انتخابات سخن گفته بود.

دفتر آقای هاشمی رفسنجانی در یادداشت اخیر خود، در اشاره به دوره ششم انتخابات مجلس شورای اسلامی در زمستان سال ۱۳۷۸ نیز به نمونه دیگری از اختلافات انتخاباتی اشاره می کند.

در یادداشت این دفتر خطاب به نویسنده روزنامه وطن امروز آمده است: "مگر نمی دانید که با شمارش تنها ۲۰ درصد صندوق های حوزه انتخابیه تهران، که توسط شورای نگهبان انجام می گرفت، آیت الله هاشمی رفسنجانی از رتبه سی ام به نوزدهم رسید؟ مگر نمی دانید که وقتی آن آبروریزی داشت اساس انتخابات را زیر سئوال می برد، رهبر معظم انقلاب دستور توقف بازشماری را صادر فرمودند"؟

این در حالی است که آیت الله خامنه ای پس از انتخابات جنجال برانگیز ریاست جمهوری خرداد ۱۳۸۸ گفت که همواره به مسئولان برگزاری انتخابات، از هر جناحی که بودند اعتماد کرده است.

منتقدان رهبر جمهوری اسلامی می گویند که او بیش از اندازه در جزئیات کارهای اجرایی دخالت می کند، اما هواداران او این روحیه را ناشی از دقت نظر و حساسیت او به مسائل فرهنگی و سیاسی می دانند.